30+ SEO Interview Basic Questions & Answers [Part Two]

SEO Questions and answers

Shares

If you want to make a career in SEO and looking for jobs around you, then you should be prepared first to tackle some of the basic questions. In the competitive world, sometimes, small knowledge may have big impact on the mind interviewee. On top of that, having basic to advanced knowledge of a particular subject matter is a must for every professional.

In the previous article, we have covered the 31+ Basic SEO interview questions and answers, Now, this is the second part of the basic SEO interview questions and answers.

31+ basic SEO Interview Questions and Answers

1) What is Domain Name?

Ans – A Domain name is the English word or combination of phrase equivalent to the IP address. Remembering the IP address is so difficult for a website, so instead of having an IP address, a domain name makes it easy to remember.  Each website has a domain name that serves as an address, which is used to access the website.

Example of the domain name is www.ratojob.com 

2) What is the Top-level Domain?

Ans – Top-level domain also called TLD, in short, is the last part of a domain name. For example, .com, .net, .org. They can be location-specific such as co.uk, com.sg.

3) What is Web Crawling?

Ans – A web crawling is a process of visiting web pages in order to index and update the pages. Web crawling is done through specific software called bots. Google bot is the best example of a web crawler.

4) What is the Keyword Difficulty?

Ans – Keyword difficulty is defined as how difficult a specific keyword to rank organically in search engines due to its popularity.

5) What Was the Panda Update?

Ans – Google panda update was released in 2011, this update is aimed to lower the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, in particular, “content farms”, and return higher-quality sites near the top of the search results.

6) What Was the Penguin Update?

Ans – Penguin update was first released in 2012, this update was launched to catch sites deemed to be spamming its search results, in particular, those doing so by buying links or obtaining them through link networks designed primarily to boost Google rankings.

7) What Was the Hummingbird Update?

Ans – Hummingbird update was launched in 2013 to put more natural search queries to better understand the context. “Hummingbird” places greater emphasis on natural language queries, considering context and meaning over individual keywords. It also looks deeper at content on individual pages of a website, with improved ability to lead users directly to the most appropriate page rather than just a website’s homepage.

8) What is Internal Linking?

Ans – Internal linking is the process of linking different pages within the website in a relevant context. Internal linking is mainly used for two purposes. One is to build hierarchy on silo the domain to help build relevancy and authority on specific keywords. Another is to pass links juice from one page to another, specifically with contextual links.

9) What are Inbound Links and Outbound Links?

Ans – Inbound link is backlink coming to the website. And Outbound link is the link that goes to another website from your website. An outbound link can be a do-follow link and no-follow link. Do-follow links are standard and will pass authority and “link juice” to the domain you’re linking to. No-follow will stop Google crawling the link and will not pass any value to the site you are linking to.

10) What is the Doorway Page?

Ans – Doorway pages are web pages that are created for the deliberate manipulation of search engine indexes.  The doorway page is created in order to capture the attention of a search engine’s spider. The doorway page contains hidden text in order to load the page with occurrences of a specific keyword or phrase.

11) What is Keyword Proximity?

Ans – In the SEO term, the keyword proximity is the distance between two main keywords within the body of the content.

12) What is Organic Result and Paid Result?

Ans – Organic result is the result shown in the SERPs automatically by search engines according to the relevancy of the query. The organic result is achieved by maintaining proper SEO. Whereas paid result is the result shown by search engines after you pay for a specific keyword.

13) What is a NAP?

Ans – NAP is a short form of Name, Address, and Phone number. NAP plays a vital role in the local SEO when search engines have to determine the result for geo-targeted queries.

14) What is Google’s Rich Answer Box?

Ans – The Google’s Rich Answer Box attempt to answer the searcher’s query directly without having to click on the link.

15) What is Cloaking?

Ans – Cloaking refers to the practice of presenting different content or URLs to human users and search engines. In this method, the webmasters deceive search engine crawlers by presenting different content to the search engine than that which is presented to a user.

16) What is a Google Penalty?

Ans – A Google penalty punishment given to the website by dropping the ranking or even remove the content from search engines when you do not follow rules and regulations. So, keeping up to date with each and every algorithm update of Google is crucial to better rank the website.

17) What is a Website Audit?

Ans – SEO Audit is defined as an evaluation of a website to find any errors in order to improve the visibility in search engine results pages. Audits are completed by checking each step on your audit list and finding any issues that need to be improved to boost the website’s ranking.

18)  What is AMP?

Ans – AMP stands for Accelerated Mobile Pages is an open-source coding standard developed by Google that makes it easier for publishers to be able to load their sites quickly on mobile.

19) What is Time on Page?

Ans – Time-on-Page is the average amount of time a user spends on the page on your website. The more Time-on-page, the better the ranking result is because Google prioritizes those content where users have spent more time in it.

20) What is Dwell Time?

Ans – Dwell Time is the amount of time that a Google searcher spends on a page from the search results before returning back to the SERPs. Many SEO professionals consider Dwell Time an important Google ranking signal.

21) What are DA and PA?

Ans – DA (Domain Authority) and PA (Page Authority) is third party website evaluation by MOZ.com. It ranks the website from 0-100.

22) What is Google Sandbox?

Ans – The Google Sandbox refers to an alleged filter that prevents new websites from ranking in Google’s top results. Google doesn’t trust a new site.

23) What is PBN?

Ans – A private blog network (PBN) is a website built, usually on an auctioned or dropped domain, to link to your money website and transfer authority through the link. It is done for the purpose of ranking the main website higher in the Google search engine.

24) What is Rankbrain in SEO?

Ans – Rank Brain is an AI program that Google employs to understand search queries. It embeds written language into mathematical context, calling them vectors, and uses this format to understand searches.

25) What is Mobile-First Indexing?

Ans – Mobile-first indexing means Google predominantly uses the mobile version of the content for indexing and ranking.

26) What is Structured Data?

Ans – Structured Data is the concept of putting content or data into fixed fields, for example, a table. It enables Google to fully understand the page and, when done properly, it enables your page to compete for the featured snippet.

27) What is the Exact Matched Domain?

Ans – An EMD is a domain name that includes the keyword or search phrase in the domain name. For example, if you are looking for a car wash in Toronto then carwashtoronto.com for the “Car Wash Toronto” keyword.

28) What is Directory Submission in SEO?

Ans – Directory submission in SEO is a process of submitting website URLs on various business directories or web directories with the intention of getting backlinks.

29) What is Web 2.0 Submission in SEO?

Ans – A Web 2.0 submission is the process of creating content on 2.0 platforms with a link to your website. This is done for SEO purpose to rank better in the search engines. Web 2.0 examples are social media, blogs, video sharing sites, etc.

30) What is SEM?

Ans – Search Engine Marketing is paid term that done through pay-per-click advertising and display ads.  The biggest difference between SEO and SEM is that SEO is free and SEM is paid.

31) What is Keyword Stuffing?

Ans – Keyword stuffing is a technique where keywords are loaded into a web page’s meta tags, visible content, or backlink anchor text in an attempt to gain an unfair rank advantage in search engines.

Conclusion!

So, these are the basic SEO interview questions and answers that you should know before attending an SEO job interview. The concepts mentioned here are very basic level. So, having in-depth knowledge of practical SEO is very important in order to win the race.

More Articles –

Shares

Relates Posts

shares