30+ SEO Interview Basic Questions & Answers

0
433
SEO job interview questions

Search Engine Optimization (SEO) is one of the most demanding jobs in the world now. As the internet penetration grows and most of the businesses are relying on the online-based, it is important to rank on the top of the search result. And the result is accomplished by doing proper SEO.

30+ SEO interview questions and answers

1) What is On-Page and Off-Page SEO?

Ans – On-Page SEO is an SEO technique done within the website like optimizing images, maintaining title and meta tags, URL structure, populating keyword density, etc . And Off-Page SEO is SEO done outside the website like building backlinks, etc.

2) What is Canonical URL?

Ans – A canonical  URL represents the master copy of a page meaning that prevents problems caused by identical or “duplicate” content appearing on multiple URLs. Choosing one as the canonical URL tells Google and other search engines which one to show in the search results. A canonical URL is a technical solution for duplicate content.

3) What is Duplicate Content?

Ans – Duplicate content is content that appears on the Internet in more than one place. It often lives on a different URL and sometimes even on a different domain. Most duplicate content happens accidentally or is the result of a sub-par technical implementation.

4) What is Black Hat SEO and White Hat SEO?

Ans – Black hat SEO refers to techniques and strategies used to get higher search rankings by not following proper search engine rules. Black hat SEO focuses on search ranking by ignoring users’ perspectives. Whereas White Hat SEO refers to the proper search engines rules and users’ perspective as well. White Hat SEO takes time to produce the result but lasts longer.

5) What is Competitive Analysis in SEO?

Ans – Competitive Analysis is the analysis of the website of the competitor like keywords they are ranked for, backlinking they get from and so on.

6)  What are Backlinks?

Ans – Backlink is the link that comes to the website from various other websites. When another website is linking to the website homepage or any particular pages or posts, then each of which links is counted as backlinks.

7)  What Are Do-Follow Backlinks and No-Follow Backlinks?

Ans – A no-follow link is a link that does not count as a point in the page’s favor, does not boost PageRank, and doesn’t help a page’s placement in the SERPs. Follow links are links that count as points, pushing SEO link juice and boosting the page rank of the linked-to sites, helping them go higher in the SERPs as a result.

By default, all links are do-follow links unless they are modified to be no-follow links manually or are automatically changed by a website setting.

8)  What are 301 Redirects?

Ans – The HTTP response status code 301 Moved Permanently is used for permanent URL redirection, meaning current links or records using the URL that the response is received for should be updated. The new URL should be provided in the Location field included with the response.

9)  What is Page Ranks in SEO?

Ans – PageRank (PR) is an algorithm used by Google Search to rank web pages in their search engine results. According to Google, PageRank works by counting the number and quality of links to a page to determine a rough estimate of how important the website is.

10)  What SERPs?

Ans – SERP stands for A search engine results page. It is the list of results that a search engine returns in response to a specific word or phrase query done by users.

Also Read- How to Check Indexed Post in Google Instantly?

11)  What Are the Types of Website Traffic?

Ans – There are mainly five types of traffic on the website. They are, organic, referral, social, direct and paid traffic. Organic traffic comes from search engines, referral traffic is when some other sources refer to the site, direct traffic is when people directly type the URL in the search bar, social traffic is through social media, and paid traffic is when we pay to specific medium to drive traffic.

 

12)  What is Keyword?

Ans – A keyword is a word or sentence that is used by people to search for particular content. People come to the website via keyword through different search engines.

13)  What is LSI Keyword?

Ans – LSI stands for Latent Semantic Indexing, which is words that have a high degree of correlation to specific words or phrases.  For example, when you type “Dog” in the search bar, Google automatically suggests “DOG Training”, “Dog breeds”, “Dog Pets” etc.

Read More About LSI Keyword in SEO.

14)  Explain Meta Description?

Ans – Meta Description is the short description of the content which is shown in the SERPs. Optimizing meta description of crucial for any content. According to the new update, meta description containing up to 155 characters is best for any given post or pages. Optimizing meta description falls under the On-page optimization.

A meta description is written in the following code.

<meta name=”description” content=”Meta description goes here”>

15)  What is the Alternative Text?

Ans – Alternative text is the description that can be added to an image’s HTML tag on a Web page. It is used when the image in the Web page cannot be displayed, in which case the Alt text is shown instead. It is also displayed when a user mouses over the image. Putting alt text is highly recommended from an SEO perspective.

16)  What is the Most Important Area to Include Your Keywords?

Ans –  The most important areas to include keywords are “Page Title”, “Body Text” and “Meta Description”.

17)  Define Anchor Text.

Ans – Anchor text is the clickable text in a hyperlink. When we click on the anchor text, it takes us to a different page.

18)  What is Google Bots?

Ans – Google bots are a web spider which is used when Google index and update the webpages in the SERPs. Google bot is software that crawls and indexes the webpages and collects the details from that webpage.

19)  Name Any Five Free SEO Tools.

Ans –  Most commonly used and important free SEO tools are as follows

  • Google Analytics by Google
  • Google Search Console by Google
  • Google Keyword Planner by Google
  • Similar Web
  • GTMetrix or Pingdom Tool

20)  What is Robots.txt?

Ans – The robots.txt is a text file that tells web crawlers which pages on your site to crawl which not to. The slash after “Disallow” tells the robot to not visit any pages on the site.

21)  What is Sitemap.xml?

Ans – A Sitemap is an XML file that lists the URLs for a site. It allows webmasters to include additional information about each URL: when it was last updated, how often it changes, and how important it is in relation to other URLs in the site.

22)  What is a Landing Page?

Ans – Landing page of the website is the is also called “Lead Capture Page”, “Static Page”, “Destination Page” is a single web page that is designed in such a way that converts the visitors into the leads. A landing page offers some kind of forms of other clickable action so that visitors can fill their information to the website owner.

landing page is specifically created for an advertising campaign, will bring interested people to one web page.

23)  What Long Tail Keywords?

Ans – Long-tail keywords are those three and four keyword phrases that are very, very specific for the audience. For example, “how to make homemade pancakes without baking powder and milk”.  The short tail keyword would be “homemade pancakes”.

24)  What is Thin Content?

Ans – Thin content is content with little or no added value. According to Google, duplicate content, automatically generated content, affiliate and scraped content, and doorway pages are considered to be thin content.

25)  What Should be the Character Limit of Title, Meta Description?

Ans – The character limit of the post of pages are as follows-

  • For Title – Max 75 Character
  • For Meta Description – Max 155 Character
  • Body content should be 1000+ Words for better SEO perspective

26)  What Bounce Rate?

Ans – Bounce Rate is the rate of people who leaves the site without visiting other pages. The bounce rate is the percentage of single-page visits (or web sessions). Lower the bounce rate, the better the result will be.

27)  What Click-Through Rate (CTR)?

Ans – Click-through rate is the percentage of impressions that resulted in a click. The simplest definition is that click-through rate is the percentage of people who click on your ad after seeing your ads or organic results in SERPs.

28)  What Page Views and Session?

Ans – A pageview also called page impression, is a request to load a single HTML file of an Internet site. When you open one single page of a particular webpage, that is counted as one pageview.

Likewise, a session is defined as a group of interactions one user takes within a given time frame on your website. Google Analytics defaults that time frame to 30 minutes. Meaning whatever a user does on your website (e.g. browses pages, downloads resources, purchases products) before they leave equals one session.

29)  What is the Difference Between Page Views and Unique Pageviews?

Ans – A pageview is defined as a view of a page on your site that is being tracked by the Analytics tracking code. If a user clicks reload after reaching the page, this is counted as an additional pageview.

A unique pageview represents the number of sessions during which that page was viewed one or more times. When a user visits a web page once or even multiple times during a specific session, it is counted as a unique pageview. From a Google Analytics point of view, a session usually relates to 24 hours.

30)  What is Keyword Density?

Ans – Keyword Density is the percentage of targeted keywords or phrases used in the total number of the content. For example, if a blog post has 1,000 words and a keyword appears 10 times, that means the article has a keyword density of 1%. While writing the content, it is important to maintain the keyword density for the optimum density.

31)  What are Search Engines?

Ans – Search Engine is application software that is designed to carry out a web search, which means to search the World Wide Web in a systematic way for particular information specified in a textual web search query.

More Articles –